top of page

LGF komentārs par aizvadīto Latvijas Junioru atklāto čempionātu

Ņemot vērā publiski un privāti izskanējušo informāciju ap aizvadītā, daļēji no Latvijas valsts budžeta finansētā Latvijas Junioru atklātā čempionāta golfā norisi, konkrētāk Marijas Hristenko dalību tajā un faktu, ka notikumā iesaistīts nepilngadīgs bērns, jūtam nepieciešamību iepazīstināt golfa un plašāku sabiedrību ar notikumu izklāstu.

Pirmkārt, ar visiem faktiem un informāciju ap šo notikumu, bet ne mazāk svarīgi – hronoloģiju kādā šī informācija nonāca LGF rīcībā. Abi šie faktori dažādu pēdējās nedēļas dienu laikā ir kalpojušo par pamatu LGF rīcībai šajā no daudziem viedokļiem sensitīvajā un ar milzīgus riskus federācijas darbības turpināšanai saistītajā gadījumā.


Pirms turnīra.


Marija Hristenko reģistrējas turnīram LGF uzturētajā Golfbox sistēmā. Par viņu ar kartes maksājumu ir samaksāta dalības maksa.

Federācijas rīcībā ir Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldes izdota Latvijas Republikas pilsonību apliecinoša dokumenta kopija.

Marija tiek pielaista sacensībām startam U14 grupā.


Turnīra pirmā diena – 2.augusts.


Marija ir turnīra dalībnieku sastāvā.

Dienas vidū LGF saņem zvanu no LTV Panorāma žurnālistes Zandas Ozolas-Balodes ar jautājumu – kāpēc LGF rīkotajās sacensībās piedalās Krievijas Federācijas pilsone Marija Hristenko.

LGF atbild žurnālistei, ka tās rīcībā ir Marijas Latvijas pilsonību apliecinošs dokuments uz kā pamata viņa pielaista turnīram.

Marija ir turnīra dalībnieku sarakstā.


Turnīra otrā diena – 3. augusts.


Marija ir turnīra dalībnieku sarakstā. Spēlē.

Ap pusdienlaiku LGF saņem zvanu no LTV Panorāma žurnālistes Oditas Krenbergas ar informāciju, ka viņa a) ir vērsusies Izglītības un Zinātnes ministrijā, lai gūtu skaidrojumu par Marijas dalību turnīrā, kuru ministrija, visticamāk, prasīs no federācijas un b) ar jautājumu vai mēs zinām, kas ir Marijas Hristenko ģimene un ar ko viņi nodarbojās?

Uz pēdējo sniedzam atbildi, ka mums nav nedz pienākuma, nedz iespēju iedziļināties katra no turnīra vairāk kā 100 dalībnieku radu rakstos un viņu nodarbēs.

Žurnāliste atsūta sekojošu saiti un aicina iepazīties ar tajā atrodamo informāciju: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=fFDEHP6_xXE&t=22s&fbclid=IwAR2SK4MIr6NatuJ0-B9v5hyb93gWOjHy53T39pya8EXKHamydGiNJzJgPMk

Marijas dokumentos iekļautā informācija tiek izlaista caur Sorainen advokātu biroja AML un sankciju filtriem. Noskaidrojās, ka viņai ir pirmās pakāpes radniecība ar sankciju sarakstā iekļautu personu.

Pēc iepazīšanās ar video un citiem publiski pieejamiem materiāliem noskaidrojās, ka, citstarp, Marija golfu trenējās un spēlē ar sankcionēto ģimeni, iespējams, minētajā video sižetā saistītajos īpašumos un aktīvi gūst labumu no, iespējams, apšaubāmā veidā gūtiem sankcionētas personas ienākumiem.

Tā kā par turnīra dalības maksu, visticamāk, nepilngadīgā Marija nav maksājusi pati un, ņemot vērā, ka maksājums veikts ar karti, kur LGF nav iespēja ātri pārliecināties par naudas izcelsmi, pastāv augsta varbūtība, ka LGF kontā tiešā (kartes maksājums) vai pastarpinātā (alimenti vai cita forma) veidā ir ienākuši sankcijām pakļautas personas līdzekļi.

Šādas naudas esamības federācijas kontā sekas var būt organizācijai graujošas – valsts finansējuma atņemšana, praktiski neiespējama privātā finansējuma piesaiste, smagas sekas organizācijas reputācijai (t.sk. ņemot vērā, ka par notikumu tiek gatavots sižets lielākajā nacionālajā medijā).

Par visiem augstāk minētajiem faktiem tiek informēti visi LGF valdes locekļi, kas, ņemot vērā milzīgos riskus federācijai, pieņem vienbalsīgu lēmumu izņemt Mariju no turnīra dalībnieku saraksta līdz pilnīgai apstākļu noskaidrošanai un nekavējoties atgriezt maksājumu par viņas dalību turnīrā uz karti no kuras tas saņemts.

Tiek veikt reverss maksājums uz karti no kuras tika samaksāta dalības maksa.

Par šo lēmumu un tā iemeslu telefoniski tiek informēta Marijas mamma Anastasija Dzeha.

Par lēmumu tiek informēta LTV žurnāliste.


Turnīra trešā un pēdējā diena – 4.augusts.


Neskatoties uz saņemto informāciju par LGF lēmumu un to, ka Marijai netika piešķirts un nosūtīts turnīra pēdējās dienas starta laiks, mamma Mariju atved uz Ozo Golfa klubu.

Viņas tiek vēlreiz informētas, ka Marija nav un nebūs


turnīra dalībnieku sarakstā un nekas kopš viņai iepriekšējā dienā sniegtās informācijas nav mainījies.

Turnīrs turpinās bez Marijas dalības.



Kam LGF jāgatavojās tālāk?

Ņemot vērā žurnālistu informācijas pieprasījumu, LGF, visticamāk, nāksies sniegt skaidrojumu par situāciju Izglītības un Zinātnes ministrijai.

Vienlaicīgi LGF centīsies gūt skaidrību no sevi uzraugošajām un finansējumu piešķirošajām organizācijām par to, kā juridiski korekti un saskaņā ar Latvijas likumdošanu būtu jārīkojas attiecībā uz sportistu dalību federācijas rīkotajos pasākumos un cik tālu tiek sagaidīts, ka federācijas ar savu ierobežoto administratīvo kapacitāti izmeklē par sportistu dalību saņemto līdzekļu izcelsmi, atbilstību sankcijām vai citiem ierobežojumiem.

Līdz pilnīgas skaidrības iegūšanai LGF liegs Marijai Hristenko dalību jebkāda veida ar LGF saistītos turnīros vai citās aktivitātēs, kuras pilnībā vai daļēji tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem.

No publiski un sociālajos tīklos pieejamās informācijas secinām, ka, ļoti iespējams, federāciju gaida tiesas prāvas, uz ko Marijas Hristenko ģimenei ir tiesības, jo, atšķirībā no vienas otras kaimiņvalsts, dzīvojam tiesiskā valstī.


LGF valde




bottom of page